Desem brood

is zonder toevoeging van gist, 100% desembrood.  bijna alle bloem en meel komt uit harich. waar het niet kan gebruik ik bijvoorbeeld echte franse broodbloem.

zowel bij desembrood als bij alle andere  baksels heb ik een vuistregel: als mijn oma het niet zou kunnen herkennen, komt het er ook niet in! Met andere woorden; geen gebleekt, gen-gemodificeerd, geen smaakversterkers of broodverbetermiddelen. dat wil ik zelf niet eten, dus wil ik het ook niet maken.

Glutenvrij brood

Allereerst een belangrijke vermelding: glutenvrij brood maak ik in dezelfde bakkerij als het andere brood, eens in twee weken. Als ik het bak dan is dat het eerste brood van die week. De kneder en alle andere hulpmiddelen zijn grondig schoongemaakt.ondanks dit alles, kunnen er nog sporen van gluten in het brood zitten. 

 

Nu over het brood zelf; het hoofdingredient is sorghummeel omdat het kwa smaak en bak-aard nog het meeste in de buurt komt van volkoren tarwe of spelt. deze combineer ik dan met haver of boekweit en met behulp van psyllium vezels en klein beetje gist, wordt het uiteindelijk een lekker, luchtig glutenvrij brood, soms met wat pitten, of rozijnen en krenten... 

 

Ik hoor regelmatig: " het is net echt brood"! Gelukkig hoor ik ook van de klanten dat het lekker smaakt, dan is mijn bakkershart blij!

andere lekkere baksels

Ik kom uit een land en een huis waar vaak en veel gebakken wordt.  seizoenen zijn daarbij altijd bepalend geweest,  dat pas ik in de bakkerij ook zo toe.  

Als groente of fruit in het seizoen is, probeer ik die ingredienten in mijn baksels toe te passen. Een aantal klanten zijn buurtgenoten met een moestuin en die nemen vaak wat mee. Dat verwerk ik dan in mijn baksels. Hoe leuk en lekker is dat? Voor mij is het een bonus bovenop alle plezier die ik uit het bakken krijg.

En waar heb ik het dan over? In het afgelopen jaar zijn daaruit pompoenbroodjes met kweeperenjam ontstaan, of mini quiches van kweeperen en geitenkaas,  broodjes met daslook en mozzarella, foccaccia met daslook en zongedroogde tomaatjes, hartige muffins van maismeel en snijbiet....wie weet wat er nog meer komt ?

plaatjes....

(met telefoon gemaakt, diep in de nacht...vandaar wisselende kwaliteit...